Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuję
15 Grudzień 2014

Komentarzy

Off
 Grudzień 15, 2014
 Off

Flaga Macedonii – najbardziej rozpoznawalny symbol tego kraju. Jest ona cała czerwona ze złotożółtym słońcem pośrodku, które posiada osiem promieni. Taki charakter flagi nawiązuje do pierwszej strofy hymnu państwowego. Skąd wzięła się czerwień? Na pewno nie z epoki socjalizmu. Jak tłumaczą historycy, kolor ten był barwą narodową na długo przed powstaniem Jugosławii. Jednakże, po przejęciu władzy przez komunistów do flagi dorzucono złotą, pięcioramienną gwiazdę. Tuż po odzyskaniu niepodległości została zastąpiono słońcem, co spotkało się z protestem Greków. Tłumaczyli oni, że to typowo grecki symbol, pochodzący jeszcze z czasów starożytnych. Po długich zatargach Macedończycy ostatecznie zmodyfikowali słońce na fladze.

Skopje – stolica Republiki Macedonii, która leży nad rzeką Wardar. Zamieszkuje ją ponad 500 tysięcy mieszkańców. Miasto stanowi główny ośrodek życia całego państwa pod względem naukowym, kulturalnym i gospodarczym. Świat usłyszał głośno o Skopje w 1963 roku, kiedy na jego terenie wystąpiło silne trzęsienie ziemi. Kataklizm zniszczył niemal doszczętnie całą stolicę. Zginęło 1070 osób a 3330 zostało rannych. Miejscowość staje powoli na nogi – powstają nowe budynki wzorowane czasem do dawnych obiektów sprzed trzęsienia ziemi. Na szczęście kataklizm oszczędził wiele cennych zabytków. Wśród nich jest np. twierdza Skopsko Kale, w której odkryto działalność ludzi z okresu neolitu i brążu. Ważnym punktem Skopje jest też Cerkiew św. Pantelejmona wzniesiona w 1161 roku.

Ajwar – potrawa znana na całym Półwyspie Bałkańskim, ale w Macedonii cieszy się szczególnym uznaniem. Ajwar jest pikantną pastą, przyrządzoną z papryki, pomidorów, bakłażanów, czosnku, octu i ostrych przypraw: soli, chili i pieprzu. Przyrządzanie pasty jest dosyć czasochłonne, a jak tłumaczą kulinarni znawcy – produkcja ajwaru nie należy do wysokich. Chodzi o to, że trzeba np. ręcznie obierać papryki ze skórki, co jest szczególnie uciążliwe. Niemniej, jeżeli będziemy w Macedonii, spróbujmy tego regionalnego specjału. Macedończycy są z niego szczególnie dumni.

Comments are closed.